Saps quina App és la millor?

Com triar una Aplicació de Literatura Infantil i Juvenil?

Autora: Maria Peris Bixquert, professora de Diploma en Cultura Lectura i Literatura Infantil i Juvenil

Diàriament vivim connectats. Quan passegem mentre escoltem música, quan conversem amb amics gràcies al WhatsApp, quan fem temps esperant el tren mentre juguem a explotar llaminadures amb el Candy Crush o fins i tot quan ens trobem amb un Pokémon assegut al nostre sofà…

Però, també podem gaudir d’una lectura en línia. Llegir a la pantalla ens ajuda a aprendre i interactuar amb la lectura, a més de motivar i incitar els joves lectors.

Llegim, però no ho fem únicament en paper. En els últims anys ha aparegut una forma de literatura transmèdia on la suma de diversos mitjans que amplifiquen la narrativa planteja una història amb un gran potencial que ha de viatjar en molts formats per adaptar-se al nou entorn digital.

Durant la II Assignatura del Diploma coneixerem aquesta forma de lectura. Ens centrarem especialment en les aplicacions de lectura, les Apps, un gènere que ens permet gestionar continguts textuals i interactuar amb el lector-usuari gràcies a la facilitat del format per adaptar-ne el contingut.

Així, podrem llegir-les en qualsevol tipus de dispositiu mòbil de lectura com tauletes, telèfons intel·ligents o pissarres digitals. Mireu el vídeo de l’aplicació L’univers poètic de Miquel Martí i Pol:

 

Ara bé, com també passa amb les lectures en paper, necessitem uns criteris que s’adeqüen correctament a aquestes aplicacions i ens ajuden a fer-ne una selecció correcta.

Partim del treball d’Araceli García Rodríguez i  Raquel Gómez Díaz (2015): «Las demasiadas aplicaciones: parámetros e indicadores para seleccionar las TOPAPP de lectura para niños» dins Anales de documentación: Revista de biblioteconomía y documentación, Vol. 18, Nº 2.

No podem deixar de banda ni oblidar la responsabilitat que suposa la tria d’una aplicació o una altra segons el nostre tipus de lector i, sobretot, hem de tindre en compte que juguem amb el punt fort i feble alhora de la literatura digital: la immediatesa. És que la literatura digital és una literatura que explota i s’escapa dels cànons establerts i nosaltres farem l’intent d’abastar-la.

Tens ganes de treballar tots aquests aspectes? Vols conèixer a fons aquest món? Si formes part de l’equip del Diploma, comencem! I si no, no ho dubtes… T’esperem en la propera edició. Matricula’t i forma part de la gran comunitat d’aprenentatge del Diploma en Cultura, Lectura i Literatura per a Infants i Joves.

Ah, i si has cursat en Diploma en una edició anterior, no et preocupes. Des de la comunitat d’aprenentatge del Diploma compartirem amb tu aquestes recomanacions.