Visita al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna a Madrid

By 28 desembre, 2019 blog-noticias No Comments

Entre l’alumnat de l’edició passada del Diploma de Cultura,  Lectura i LIJ tinguérem la sort de tindre Cristina Penadés, una de les llibreres de la Llibreria Blanquerna. Als fòrums de la huitena edició Cristina va compartir lectures, activitats i experiències d’aquesta llibreria i al Diploma ens moríem de ganes de conéixer-la. Aquesta setmana hem pogut anar-hi i us la recomanem MOLT!

Quan arribem al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna, situada al carrer Alcalà 44 de Madrid,  ens espera Sara Albert, una altra de les llibreres de Blanquerna, la qual ens explica que aquesta llibreria i aquest centre cultural, creats l’any 1993, depenen directament de Presidència de la Generalitat Catalana i tenen com a objectiu principal la difusió de la cultura catalana. Per aquest motiu disposen, a més, d’una secció musical i d’una altra audiovisual. Es respira un clima molt familiar i Sara em comenta que el que més li agrada de la seua feina és quan s’allarguen les converses amb clients habituals i es recomanen llibres.

Les vendes de la llibreria són bones (aquest últim any paradoxalment han augmentat), treballen amb moltes editorials (vaig veure exemplars de Sembra o Bromera) i la llibreria és famosa per la seua secció de pensament, tenen un bon fons assagístic, així com pels llibres de tradicions i cultura popular catalana i pels àlbums il·lustrats de literatura infantil, adreçats principalment a nens i nenes de 0 a 6 anys. Els clàssics també són protagonistes en aquesta llibreria, disposen d’una secció pròpia d’autors com són la Mercè Rodoreda i Josep Pla, ja que no passa una setmana sense que algun client se’n duga algun exemplar.

D’entre la literatura més venuda es troba la novel·la d’intriga Venjaré la teva mort de la Carme Riera, una de les autores més rellevants de la literatura catalana actual, El fill de l’italià, Premi Ramon Llull 2019 i els àlbum il·lustrats El monstre rosa d’Olga de Dios o T’estime quasi sempre d’Anna Llenas. Contes des de la presó d’Oriol Junqueras també s’ha venut molt bé.

La llibreria disposa de dos clubs de lectura un, d’obres d’autoria catalana i escrites en català, i un altre, d’obres d’autoria catalana però traduïdes al castellà. A més, tenen la intenció d’incorporar un club de lectura adreçat a la família, com a principal mediador de lectura. Les obres que lligen provenen de la llibreria i es fan servir obres en edició butxaca.

Sota la llibreria, es troba el centre cultural on actualment podem gaudir d’una exposició de Joan Brossa i destaca per les seues aules de català subvencionades també per la Generalitat. Dues professores imparteixen docència des dels nivells més bàsics (A1-A2) fins al més especialitzats (C1-C2). Compten amb deu grups i tots estan complets. A més, hi ha una classe de conversa setmanal per al més menuts, als quals els agrada moltíssim anar a la llibreria a comprar-se àlbums il·lustrats.

Així que si feu un volt per Madrid, crec que el Centre Cultural-Llibreria Blanquerna ha de ser de visita obligatòria!

Captura de Pantalla 2019-12-28 a les 11.06.06