CHARLIP, Remy Afortunadament

Literatura Infantil català

 

La IX edició del postgrau de la Universitat de València sobre Cultura, Lectura i Literatura Infantil i Juvenil ha estat molt enriquidora. Tota la comunitat d’aprenentatge treballa de valent. Uns participants entusiastes i també  crítics, amb ganes d’aprendre i amb ganes de compartir.

Amb tots, ampliem les converses al perfil de Twitter i també al perfil d’Instagram i a la pàgina de Facebook amb l’etiqueta #IXDiplomaLIJ

Recomanacions de lectura a la #IXDiplomaLIJ

 

Una de les moltes tasques que treballem és l’escriptura d’una ressenya crítica.

Si voleu més informació sobre com escriure una ressenya crítica, us recomanem la lectura d’aquest post, del Blog del Departament de Filologia Catalana.

 

Rosa FerrerRosa Ferrer Romeu ressenya Afortunadament, de Remy Charlip

 

CHARLIP, Remy. Afortunadament. Madrid, Lata de Sal, 2017.

Col·lecció: Vintage

Núm de pàgines: 32 pàgines.

Enquadernació: Tapa dura

ISBN:9788494629235

 

Afortunadament, Lata de Sal ha reeditat aquest clàssic de 1964  de Remy Charlip i ens permet gaudir d’aquesta història divertida, dinàmica,  i trepidant  que protagonitza Ned, un infant que rep una invitació per a una festa sorpresa a Florida  i que es veurà atrapat en una esbojarrada cursa, plena d’obstacles, per arribar a la seva destinació.

El primer que crida l’atenció és la seva portada. Ens presenta un fons blau i veiem al protagonista caient d’un paracaigudes. Això ja ens fa sospitar que alguna aventura li espera a aquest noiet simpàtic i acolorit, que amb la seva postura corporal oberta ens convida a passar cap a dins del llibre i descobrir la seva aventura.

Les guardes  ens presenten una fitxa amb la biografia de  l’autor i uns quants esdeveniments importants de l’any de la primera edició i uns inquietants núvols negres sobre fons blanc. Girem la següent fulla i un fons acolorit ens presenta un sol rialler i el títol.  Tots aquests elements ens predisposen a començar a descobrir l’ambivalència de la  narració.

El contrast de l’ambivalència i la dualitat es resol de manera molt encertada i visual mitjançant la utilització de la composició de la doble pàgina, del color i l’adverbi inicial. La senzillesa de les il·lustracions, de línies definides i elegants, ens mostren uns paisatges i personatges on el colors vius i saturats  o l’absència de color són els protagonistes de la narració.

Un joc en el qual la doble pàgina combinada ens marca aquesta aventura que pretén captivar-nos pel seu dinamisme, amb un estil fresc, humorístic i amb la senzillesa de frases curtes,  la narració descriu les accions que van succeint amb l’entradeta adverbial de mode i ens captiva a seguir avançant per descobrir quin serà el final.

El moviment i el ritme trepidant  s’aconsegueix amb la utilització de  plans generals, migs i curts de les accions per les que travessa Ned en el seu periple cap a la festa sorpresa: nadar , córrer, cavar mentre fuig dels perills que el persegueixen.

A mesura que anem avançant en la narració, descobrim les característiques que defineixen al personatge i que ens demostren com gràcies a  la seva resiliència, a la seva capacitat  de superar els obstacles, al seu esperit de superació i a la seva constància per seguir endavant malgrat les dificultats, pot arribar a la seva destinació amb èxit.

Un àlbum il·lustrat que segur que us atraparà i us mantindrà intrigats i atents a cada pàgina per acabar amb un somriure tant gran com el del seu protagonista.

Com citar:

Ferrer, Rosa (2020): «Ressenya d'”Afortunadament”», Blog Diploma d’especialització en Cultura, Lectura i LIJ. Universitat de València. 19-03-2020. Enllaç: http://formacion.adeituv.es/culturalij/blog/2020/03/19/primera-ressenya-de-la-novena-edicio-de-diplomalij