SIERRA I FABRA, Jordi Jo

SIERRA I FABRA, Jordi Jo

 

La X Edició del postgrau de la Universitat de València sobre Cultura, Lectura i Literatura Infantil i Juvenil compta amb una comunitat d’aprenentatge de molt de nivell, amb moltes ganes d’aprendre i també de participar. D’entre les tasques que duen a terme està la de l’elaboració d’una ressenya crítica. És per aquest motiu que compartim amb vosaltres algunes d’aquestes Recomanacions de lectura a la #XDiplomaLIJ

Si voleu més informació sobre com escriure una ressenya crítica, us recomanem la lectura d’aquest post, del Blog del Departament de Filologia Catalana.

Núria Baixauli Bermell ressenya Jo, de Jordi Sierra i Fabra. 

fotoactual

 

SIERRA I FABRA, Jordi. Jo. València, 2010.

Editorial: Tàndem Edicions

Col·lecció: La moto, núm. 22

Núm. de pàgines: 181 pàgines.

ISBN: 9788481319019 

Jordi Sierra i Fabra és un escriptor català que ha basat bona part de la seua vida a crear literatura infantil i juvenil, tant en català com en castellà. Les seues obres han gaudit d’un gran èxit fins al punt de traspassar fronteres i traduir-se a més de 25 llengües.

En Jo, l’autor dona vida al seu alter ego, que esdevé el protagonista de tota la novel·la. Així, ens trobem davant d’una possible autobiografia del mateix Sierra i Fabra, narrada en primera persona, amb la qual cosa l’obra esdevé un reflex de la vida d’un jove apassionat per la lectura que vol convertir-se en escriptor.

Generalment, hi ha un gran recull de novel·les que prenen com a temàtica la vida dels joves, però, en aquest cas, el fet de basar-se en vivències personals del mateix autor i la mania principal del protagonista de plasmar tot allò que sent mitjançant notes, fan de l’obra una novel·la original, escrita d’una manera clara i directa, amb un to d’humor i un llenguatge proper capaç d’acostar-se als adolescents.

El llibre s’estructura en 23 capítols i comença, precisament, amb una d’aquestes notes que seran una constant al llarg de l’obra. El protagonista, Daniel, n’és el narrador i se sent rar i diferent respecte dels seus companys. Arran de la visita d’un escriptor (Jordi) a l’institut, a Daniel se li obri un nou horitzó: decideix seguir el mateix camí i dedicar-se a l’escriptura. A partir d’ací, es toparà amb la prohibició dels seus pares perquè es convertisca en escriptor, ens narrarà el despertar sexual i ens presentarà personatges que li aportaran uns grans ensenyaments que aplicarà al llarg de la vida. En definitiva, el protagonista ens explicarà les seues experiències a l’hora d’enfrontar-se a la realitat d’un adolescent de “17 anys, tres mesos i nou dies”.

Així, la finalitat de l’obra és descriure la vida d’un adolescent que busca la seua pròpia identitat perquè el lector s’hi identifique, i ho fa amb una sèrie de notes que expressen els seus sentiments, dubtes i pensaments d’una manera realista i amb un to humorístic. Es tracta d’una novel·la original i divertida que conté tots els ingredients que descriuen els problemes dels adolescents i les seues vivències i que pot agradar a pares, mares, docents, bibliotecaris i qualsevol tipus de lector.

Com citar:

Baixauli, Núria (2021): «Ressenya de Jo», Blog Diploma d’especialització en Cultura, Lectura i LIJ. Universitat de València. 26-01-2021. https://formacion.adeituv.es/DiplomaLIJ/blog/2021/01/15/1401/

Minibiografia:

Graduada en Filologia Catalana. Ha exercit d’editora, traductora i correctora. A més, s’ha format com a tècnica lingüística i ha publicat ressenyes al blog d’Afers i la revista Saó. Actualment treballa de professora de valencià per a adults en Acció Cultural del País Valencià.