WATANABE, Issa Migrants

Watanabe, Issa  Migrants 

pacc81ginas-desdebook-migrants-castellano-low-doblepacc81ginas_pacc81gina_05

La X Edició del postgrau de la Universitat de València sobre Cultura, Lectura i Literatura Infantil i Juvenil compta amb una comunitat d’aprenentatge de molt de nivell, amb moltes ganes d’aprendre i també de participar. D’entre les tasques que duen a terme està la de l’elaboració d’una ressenya crítica. És per aquest motiu que compartim amb vosaltres algunes d’aquestes Recomanacions de lectura a la #XDiplomaLIJ

Si voleu més informació sobre com escriure una ressenya crítica, us recomanem la lectura d’aquest post, del Blog del Departament de Filologia Catalana.

 Rosa Vidal ressenya Migrants, d’Issa Watanabe  

IMG_20191228_101410

 

WATANABE, Issa. Migrants. Barcelona, 2019.

Editorial: Libros del Zorro Rojo

Núm. de pàgines: 38

Dimensions i enquadernació: 23 x 23 cm. Tapa dura

ISBN:  9788494990458

Com si entréssim en una sala d’un museu, la peruana Issa Watanabe ens presenta una sèrie d’imatges que ens fan viatjar per diferents espais amb uns animals antropomòrfics que caminen i s’ajuden. Tots van vestits amb colors llampants, fins i tot la figura esquelètica que els segueix, que es converteix en una companya gairebé amable dels viatgers.

No cal explicar gaires coses, senzillament deixar-nos portar pels colors, la minuciositat amb què ha dibuixat les cares dels animals, la disposició de les escenes a doble pàgina, les simetries i, sobretot, la mirada que agermana els individus de cada una de les diferents espècies, com si es tractés d’una arca de Noè. Trobem a la contracoberta dos únics missatges textuals: una enumeració que es tanca amb la paraula silenci i una cita que diu: “Quantes fronteres s’han de travessar per arribar a casa?”. Sembla una història dramàtica i trista, però la tria dels exquisits animals lluminosos que l’artista dibuixa i munta digitalment en contrast amb el fons negre fan que l’obra sigui una porta oberta a l’esperança.

Amb el llenguatge universal de les faules, Issa Watanabe ens passeja per aquesta exposició i ens fa plantejar d’on venim, què sentim, cap on anem i, sobretot, com mirem l’altre en aquest viatge on tots som migrants. Una proposta del tot encertada que Libros del Zorro Rojo ha convertit en un àlbum il·lustrat meravellós, un referent pel que fa a la temàtica i a la tècnica expressiva.

Com citar:
Vidal, Rosa (2021): «Ressenya de Migrants», Blog Diploma d’especialització en Cultura, Lectura i LIJ. Universitat de València. 25-01-2021.

Minibiografia:

Professora de llengua catalana i literatura a secundària. Especialista en l’atenció a l’alumnat de les aules d’acollida. Assessora LIC (llengua, interculturalitat i cohesió social) del Departament d’Educació de Catalunya des del curs 2010. Formadora en temes d’acollida, lectura, escriptura i llengua oral.

Twitter @delfoix

Instagram rosa.vidal.bassa