SMY, Pam Thornhill. Orfenat de noies

SMY, Pam Thornhill. Orfenat de noies

Captura de Pantalla 2021-09-09 a les 17.18.09

La X Edició del postgrau de la Universitat de València sobre Cultura, Lectura i Literatura Infantil i Juvenil compta amb una comunitat d’aprenentatge de molt de nivell, amb moltes ganes d’aprendre i també de participar. D’entre les tasques que duen a terme està la de l’elaboració d’una ressenya crítica. És per aquest motiu que compartim amb vosaltres algunes d’aquestes Recomanacions de lectura a la #XDiplomaLIJ

Si voleu més informació sobre com escriure una ressenya crítica, us recomanem la lectura d’aquest post, del Blog del Departament de Filologia Catalana.

Samuel Fenollosa ressenya Thornill. Orfenat de noies.

FOTO SAMUEL

SMY, Pam. Thornill. Orfenat de noies, Barcelona, 2017.

Editorial: Blackie Books

Nombre de pàgines: 544 pàgines

Dimensions: 14 x 21 cm

ISBN: 9788417552534

 

 

Quan fem una ullada als llibres de la secció juvenil de la llibreria, el més normal és que ens trobem llibres d’aventures, escrits en prosa i amb dibuixos que acompanyen el text. D’aquesta categoria, hi ha llibres molt elogiables, per descomptat, però quan et trobes un llibre que trenca els esquemes i les tipologies habituals, et crea la necessitat d’endinsar-t’hi. Thornhill és un d’eixos llibres de què parle. Quan el veus, fosc, amb un aspecte tenebrós, et crida l’atenció i desitges agafar-lo i veure què ocorre al llarg d’eixes pàgines en blanc i negre.

A l’interior del llibre ens trobem una història de por per a xiquetes i xiquets que ens situa en el vell Thornhill, un orfenat per a noies abandonat des de l’any 1982. La història es divideix en dues línies temporals i, d’una manera innovadora, en dues estratègies narratives. Per una banda tenim el passat, amb les pàgines del diari de la Mary, una de les últimes noies que visqueren a l’orfenat. Per l’altra banda tenim la història de l’Ella, que ens situa en el present, i s’explica mitjançant dibuixos en blanc i negre fets per la mateixa Pam Smy.

A mesura que avancem en la lectura, les dues trames avancen i s’entrellacen mentre ens van situant en l’ambient fantasmagòric que hi ha en aquell orfenat. Tot plegat provoca que ens trobem amb una fantàstica història de tenebres que no pot deixar indiferent ningú. Crec que Thornhill és un llibre molt recomanable per als nostres joves, ja que els farà viure la lectura d’una manera una mica diferent, però molt interessant.

Com citar:

Fenollosa, Samuel (2021): «Ressenya de Thornill.Orfenat de noies», Blog Diploma d’especialització en Cultura, Lectura i LIJ. Universitat de València. 09-09-2021.

Minibiografia:

Filòleg català i apassionat dels llibres i tot el seu procés editorial i de producció. Formant-me en l’especialització de l’edició.

Twitter i Instagram: @samuelfenollosa