PEDRO MEDINA. El còmic i la lectura

By | blog-noticias | No Comments

Pedro. medinaDes de la 12a edició, el Diploma en Cultura, Lectura i Literatura per a Infants i Joves incorpora una nova unitat sobre el còmic i la lectura. El professor d’aquesta unitat és Pedro F. Medina, director editorial de Fandogamia Editorial, CB.

Pedro F. Medina va estudiar Periodisme en la Universitat de València i, en acabar la carrera, va cofundar l’empresa en què coordina tota la producció editorial des de 2012.

Fandogamia és una editorial especialitzada en còmic (i més específicament de tall juvenil i humorístic). Ha publicat uns 170 volums, tant traduccions de còmic americà, europeu i japonés com a produccions pròpies d’autoria espanyola.

Els seus començaments en aquest sector estan vinculats a Studio Kat, un col·lectiu de fanziners valencians que autoeditaren còmics des de 2003 a 2013. Reberen diversos premis durant aqueixa etapa, com el de Millor Fanzine en el Saló del Manga de Barcelona 2009 i 2011, o el Premi a Millor Fanzine a Expomanga 2010.

Ha escrit ressenyes de còmic en diversos mitjans digitals, ha estat gestor de continguts culturals en els esdeveniments Japan Weekend des de 2013 a 2019 i ha coordinat la celebració de les Jornades de Còmic i Manga OTAKUART a Quart de Poblet durant dotze edicions.

Des de 2019 és vocal de l’Associació d’Editorials del País Valencià, representant autonòmic a la branca dedicada al còmic, i des de 2020 escriu columnes d’opinió sobre el sector de còmic en el mitjà digital Sala de Perill (Vandal – El Español) sota el nom Palabra de Editor.

Més informació: Fandogamia Twitter Instagram Facebook 

CRISTINA NOVOA. Lectura i Biblioteca Escolar

By | blog-noticias | No Comments

Cristina Novoa

 

Des de la 11a edició, el Diploma en Cultura, Lectura i Literatura per a Infants i Joves incorpora una nova unitat sobre la biblioteca escolar i la lectura. La professora d’aquesta unitat és Cristina Nova, qui ha estat coordinadora del programa de biblioteques escolars a la Conselleria d’Educació, Universitats i Formació Professional. Xunta de Galícia.

Cristina Novoa és mestra amb experiència en la gestió de biblioteques escolars i el foment de la lectura.

En aquest vídeo, Cristina explica què es la biblioteca escolar:

Captura de pantalla 2022-12-09 a las 11.43.40

El podeu mirar en aquest enllaç:

https://youtube.com/shorts/Kjid8nmQxmY

 

 

Captura de pantalla 2022-12-09 a las 11.52.35

 

I en aquest vídeo, la professora Nova explica la seua relació amb el postgrau #DiplomaLIJ

El podeu consultar en aquest enllaç:

https://youtu.be/Kjid8nmQxmY

 

 

 

 

Més informació: lloc web Twitter

 

 

 

#XIDiplomaLIJ ens recomana

By | blog-noticias | No Comments

INSCRIPCIÓ #XIIDiplomaLIJ 

 

Les persones que han acabat l’onzena edició del Diploma en Cultura, Lectura i Literatura per a Infants i Joves ens recomanen…

Nuria Riera Cunill. Barcelona

Futura docent de Secundària

En el Postgrau he après moltes coses! M’agradaria també seguir aprenent i sobretot ara que en un termini relativament curt començaré a treballar a Secundària. I per sobre de tot visca la literatura, els bons llibres i les persones meravelloses per compartir tot aquest món.

Marcela Coladello Ferro. Braga (Brasil)

Doctoranda i docent de Primària

Bona tarda professora, estic arreglant el text. Estic aprenent català i el meu corrector de Word només té portuguès i castellà. Així que vaig una mica més lenta. Però he après qüestions molt importants en aquest curs per a la meva vida professional. Ja trobo a faltar les classes setmanals! Moltes gràcies!

Cristina Mollà Herrera. València

Periodista. Gabinet de Comunicació Institucional

Gràcies per tot!! He gaudit i he aprés moltíssim amb este treball i amb el curs. Ha sigut encoratjador, didàctic i divertit. Una abraçada.

Juan Orozco Mulet. Alacant

Món de les biblioteques municipals i escolars

Tota la raó al dir que fins a l’última unitat estarem “enganxats” en aquest Postgrau! Amb aquest tema es torna a evidenciar que per a fer promoció de la literatura cal tindre imaginació i ganes.
Enhorabona per totes aquestes iniciatives compartides.

Lidón Juan Serrat. Castelló

Món de les biblioteques municipals

Ha sigut un plaer fer aquest diploma i he pres bona nota de moltes cosetes que espere anar mirant, disfrutant i compartint.

Gabriel Pons Pons. Menorca

Docent de Batxillerat i Cicles

Moltes gràcies! Jo també et pos un 10 com a tutora!
Ja t’explicaré com va el Maó, municipi lector.
Una abraçada.

CHARLIP, Remy Afortunadament

By | blog-noticias | No Comments

CHARLIP, Remy Afortunadament

Afortunadament

 

L’onzena Edició del postgrau de la Universitat de València sobre Cultura, Lectura i Literatura Infantil i Juvenil compta amb una comunitat d’aprenentatge de molt de nivell, amb moltes ganes d’aprendre i també de participar. D’entre les tasques que duen a terme està la de l’elaboració d’una ressenya crítica. És per aquest motiu que compartim amb vosaltres algunes d’aquestes Recomanacions de lectura a la #XIDiplomaLIJ

Si voleu més informació sobre com escriure una ressenya crítica, us recomanem la lectura d’aquest post, del Blog del Departament de Filologia Catalana.

Daniel Río ressenya Afortunadament.

CHARLIP, Remy. Afortunadament, Madrid, 2017.

Daniel Rio RomoTraducció: Silvia Negre Mascaró

Editorial: Lata de Sal

Col·lecció: Lata de Sal Vintage

Nombre de pàgines: 41 no numerades

Dimensions: 19 x 26 cm

ISBN: 978-84-946292-3-5

 

Publicat originalment als Estats Units l’any 1964, Lata de Sal recupera en llengua catalana i castellana aquest àlbum il·lustrat, inèdit al nostre país.

Afortunadament ens explica un dia a la vida d’en Ned, un nen que està molt content perquè l’han convidat a una festa d’aniversari, però no té manera d’anar-hi, perquè la festa és a Florida i ell viu a Nova York. Aquest serà el primer obstacle que haurà de superar per arribar a la festa, de tota una sèrie de situacions afortunades i desafortunades que s’anirà trobant al llarg del conte.

L’àlbum s’estructura al voltant de les situacions “afortunades” (amb el text encapçalat per la paraula afortunadament, dibuixos amb colors vius i elements positius a la il·lustració i les expressions facials de l’infant), i les situacions “desafortunades” (on el text comença per la paraula desafortunadament, els dibuixos apareixen en blanc, negre i gris, i els elements dibuixats són negatius).

Aquesta dicotomia de situacions fa que l’infant entengui que per cada cosa positiva que fa avançar la història, se’n trobarà una negativa, que el protagonista haurà de resoldre. L’anticipació i la varietat de situacions surrealistes que es presenten manté l’atenció de l’infant, i fa que vulgui passar pàgina per saber què passarà després.

Tant en l’àmbit del llenguatge com de lectura d’imatges, Afortunadament és un àlbum ideal per tal que els infants d’educació infantil passin una bona estona mentre pensen a com trobar solucions als petits (o grans) problemes del dia a dia.

Com citar:

Rio Romo, Daniel (2021): “Ressenya d’Afortunadament”, Blog Diploma d’especialització en Cultura, Lectura i LIJ. Universitat de València. 28-03-2022.
Minibiografia:

Sóc bibliotecari, especialista en còmic i amant de la literatura infantil. Treballo a la sala infantil de la Biblioteca Central d’Igualada.

Twitter: @Soyyoeldanii

Instagram: @soyyoeldani

 

 

LABRADO, Víctor; URIOS, Pau El caro

By | blog-noticias | No Comments

LABRADO, Víctor; URIOS, Pau El caro

Captura de Pantalla 2021-12-20 a les 18.44.10

 

L’onzena Edició del postgrau de la Universitat de València sobre Cultura, Lectura i Literatura Infantil i Juvenil compta amb una comunitat d’aprenentatge de molt de nivell, amb moltes ganes d’aprendre i també de participar. D’entre les tasques que duen a terme està la de l’elaboració d’una ressenya crítica. És per aquest motiu que compartim amb vosaltres algunes d’aquestes Recomanacions de lectura a la #XIDiplomaLIJ

Si voleu més informació sobre com escriure una ressenya crítica, us recomanem la lectura d’aquest post, del Blog del Departament de Filologia Catalana.

Juan Orozco  ressenya El caro. 

LABRADO, Víctor; URIOS, Pau. El caro, Alacant, 2013.

WhatsApp Image 2021-09-23 at 11.27.05Editorial: Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert

Col·lecció: Aladroc, vol. 1

Lloc i any d’edició: Alacant, 2013

Descripció física: 20 p.: il·l. col.; 23 x 23 cm

ISBN: 978-8477846314

Si reunim un projecte del professor de la UA Joan Borja, la narració de Víctor Labrado i la mà de Pau Urios ha d’eixir aquesta genialitat.

El Caro és una llegenda sobre un pastor que, a causa de la seua avarícia, és castigat a perseguir amb forma de mussol el seu ramat per la resta dels dies. La combinació del text amb les il·lustracions fa que tant adults com menuts, sense adonar-se’n, s’introdueixen dins de la història. A més, s’acompanya amb un joc de cartes per reforçar el missatge i continuar amb l’aventura.

Aquest llibre forma part de la col·lecció Aladroc, dissenyada per a joves i infants, on es recullen distintes rondalles de la província d’Alacant. Per a cada un d’aquests volums han participat distints autors i il·lustradors, cosa que enriqueix així el ventall d’experiències per cada volum.

Com citar:

Orozco Mulet, Juan (2021): “Ressenya d’El Caro”. Blog Diploma d’especialització en Cultura, Lectura i LIJ. Universitat de València. 14-03-2022.

Minibiografia:

Juan Orozco Mulet, diplomat en Biblioteconomia i Documentació a la Universitat de València i màster en gestió cultural a la Universitat Oberta de Catalunya, ha col·laborat en distintes biblioteques públiques i escolars.

Facebook: juan.orozcomulet

Twitter: @Joan_Fortu