La #IXDiplomaLIJ ens recomana

By | blog-noticias | No Comments

LIJ

 

INSCRIPCIÓ #XDiplomaLIJ

 

Les persones que han acabat la 9ª edició del Diploma en Cultura, Lectura i Literatura per a Infants i Joves ens recomanen…

1

Com a estudiant de la 9a edició del curs, m’agradaria dir que m’ha paregut un curs molt dinàmic i on la pràctica ha prioritzat, on el temari i les recomanacions als fòrums han ajudat a conèixer moltíssims recursos que són el que realment es necessita per a treballar a les aules.

Moltes gràcies, Teresa Rodríguez Martí

2

Ha estat un autèntic plaer poder formar part d’aquesta 9a edició del Diploma. Ha sigut una forma diferent i innovadora d’aprendre, no sols del professorat, sinó també dels meus companys i companyes, cada opinió i cada recomació ja la tinc apuntada i espere poder aprofitar-les en un futur. A més, el temari és molt divers i complet. Recomane aquest Diploma a tot aquell que vulga estudiar la literatura infantil i juvenil des d’una perspectiva innovadora.

Moltes gràcies per tot, Noèlia Pedro Julia.

3

Us escric amb una mica de desconsol perquè hem arribat al final del Diploma sense tan sols adonar-me’n.

El Diploma és molt àgil, amb riquesa de continguts, pràctiques adients, abundor d’idees, recomanacions, comentaris, bona planificació i funcionament eficient del programa. Però, per damunt de tot, destacaria la gran qualitat del professorat i la generositat dels companys amb les seves aportacions. Me’n vaig amb una maleta plena d’il·lusió per continuar innovant, amb noves idees per aplicar a l’aula i amb el goig d’haver compartit, amb un grup de bojos per la lectura, la passió per la literatura.

Com diu la cançó, desitjo que no sigui un adéu per sempre sinó un adéu per un instant. Una abraçada molt forta,

Georgina Samarra Gas

4

La 9a edició del Diploma en Cultura, Lectura i LIJ s’ha acabat. I per a mi, ha passat volant, setmana a setmana, cada unitat. Un programa exhaustiu, amb un excel·lent professorat.

M’ha agradat poder anar fent al meu ritme, totes les tasques. Molts recursos, i propostes pràctiques.

Rosa Ferrer Romeu

5

Tot un plaer haver participat en la 9a edició del Diploma en Cultura Lectura i Literatura per a Infants i Joves. Ha sigut una experiència molt enriquidora tant professional com personalment, i no sols pel temari de cadascuna de les assignatures, sinó per les aportacions del professorat i, sobretot, dels companys i companyes, cosa que ha propiciat el fet d’aprendre d’una forma molt dinàmica.

Moltes gràcies, Cristina Pastor Lurbe

6

Per a mi ha sigut un plaer haver format part com a alumna d’aquesta 9a edició del Diploma en Cultura Lectura i Literatura per a Infants i Joves. Considere que he adquirit nous coneixements sobre literatura infantil i juvenil que segur podré aplicar en la meua pràctica docent, per la qual crec que ha sigut una experiència molt enriquidora.

Sens dubte recomane cursar aquest diploma ja que les professores que l’imparteixen són molt professionals i en tot moment estaven disponibles per a resoldre qualsevol dubte. A més, com és un curs totalment online, cada alumne pot anar seguint-lo al seu ritme. No m’ha defraudat en absolut

Moltes gràcies, Sara Segarra Juárez

7

Han estat set mesos on he pogut conèixer i aprofundir el fantàstic món de la lectura i tot el que l’envolta de la mà dels millors professionals.

Tenim moltes idees i recursos per treballar! Fem de la lectura infantil i juvenil un pilar de la nostra societat!

Marc Magrinyà Torner

8

En primer lloc, m’agradaria donar les gràcies a tots els professors que heu fet possible la 9é edició́ del Diploma en Cultura Lectura i Literatura per a Infants i Joves. Ha sigut un curs molt enriquidor per a mi, he conegut multitud de tècniques giren entorn de la literatura infantil i juvenil, fins i tot ens heu donat l’oportunitat de conèixer a diferents autors a través de diferents mitjans. D’altra banda, voldria donar les gràcies a tots els companys i companyes per les seues recomanacions i intercanvi d’idees. En general, és un curs del qual he aprés moltíssim i en el qual he gaudit de la majoria de les seues activitats.

Moltes gràcies, Cristina García Palomo

9

He disfrutado mucho de la 9a edición del Diploma en Cultura Lectura i Literatura per a Infants i Joves, y me alegro mucho de haberme decidido a matricularme, a pesar de que no estaba segura de si podría seguir el ritmo ni de si me serian accesibles los materiales sin ser catalanoparlante.

Al final, todo el profesorado se ha asegurado de que fuera siguiendo bien el curso, y no ha resultado ningún problema, sino todo lo contrario. Me ha hecho aprender mucho sobre la literatura juvenil, en general, pero también de otra lengua, y me ha servido también para reflexionar sobre la tradición particular de mi tierra, en la que nunca me había parado a pensar con tanto detalle.

Me llevo un montón de bibliografía para seguir aprendiendo sobre literatura infantil y juvenil, y muchas ideas muy interesantes compartidas por los compañeros.

¡Gracias! Berta Martín Collado,

10

Moltes gràcies a tot l’equip organitzador per fer possible aquest Diploma en Cultura Lectura i Literatura per a Infants i Joves! Ofereix uns continguts i recursos molt amplis per tota persona interessada en la cultura, literatura i llibres per infants i jovents en català.

Jo anava amb una mica de por per no encaixar pel meu perfil professional però no és un diploma orientat en exclusiva a docents i bibliotecaris, els continguts s’obren a molts altres perfils dins el mercat de la lectura: en paper i digital.

El fòrum ha estat un espai de trobada amb un equip de professors al darrera molt actiu i ple de propostes. Els fòrums de les diferents unitats s’han omplert de converses, reflexions, idees i recursos. També menció a les entrevistes amb diferents especialistes a YouTube com la xerrada d’editors.

Ha estat un plaer formar part d’aquest diploma durant uns mesos.

Raquel Centeno González

Lectura augmentada de l’obra “El vigilant en el camp de sègol”

By | blog-noticias | No Comments

 

Captura de Pantalla 2020-05-03 a les 18.49.43

 

 

Treball Voluntari del Diploma la #IXDiplomaLIJ

Marc Magrinyà Torner

Dirigit per: Maite Monar van Vliet

 

 

L’objectiu principal de la lectura augmentada d’El vigilant en el camp de sègol és la creació d’un espai web grupal sobre la lectura del trimestre.

Primer de tot ens hem de situar a finals de febrer, abans de començar la lectura del 3r trimestre a l’institut, al Diploma d’especialització en Cultura, Lectura i Literatura per a Infants i Joves de la Universitat de València vam treballar la lectura augmentada amb la professora Maite Monar van Vliet.

En aquesta unitat se’ns va donar a conèixer aquesta pràctica lectora i se’ns va proposar de dur a terme una lectura augmentada amb el nostre alumnat i de seguida vaig acceptar el repte.

Així doncs, l’experiència l’he duta a terme en dos grups de 4t d’ESO de l’Institut Ernest Lluch de Barcelona a partir de la lectura obligatòria del 3r trimestre, El vigilant en el camp de sègol, proposada pel D
epartament de Llengua catalana. Per tant, ja tenia la lectura escollida, i només calia triar els punts a treballar que després serien l’eix vertebrador de la lectura augmentada. Amb l’ajuda de la professora Monar va quedar en els punts següents:

  • El personatge principal
  • L’època
  • El temps
  • Aspectes en positiu
  • Aspectes en negatiu
  • El lèxic de les paraulotes
  • La ruta per Nova York

Amb els temes escollits vaig donar a l’alumnat un mes per llegir el llibre a casa amb la indicació que havien d’anar prenent notes i subratllant aquells aspectes que tinguessin relació amb els temes esmentats.

La fortuna ha fet que aparegués el Covid19 i el treball l’hagin hagut de fer tot a través del correu electrònic, WhatsApp i altres canals. Què vol dir això, doncs que el 14 d’abril, el dia que havíem de començar a fer el treball a l’aula, els vaig donar quinze dies perquè decidissin els grups de treball relacionats amb els temes i a partir d’aquí cada grup posés en comú les notes preses durant la lectura i fes el treball d’escollir les cites i anotacions que creien oportunes. Així mateix, cada alumne també ha hagut de participar de manera individual fent la seva valoració de llibre i l’ha hagut de puntuar.

Cal dir que a més dels grups proposats se n’ha d’afegir un altre, el dels dissenyadors, és a dir, aquells que han creat la pàgina web amb la plataforma Wix.com i han recollit els treballs de cada grup i dels companys ja que cadascú ha hagut de valorar la lectura i posar-li una nota. Aquest grup és important pel fet que tothom s’ha de sentir còmode en aquest treball en grup i la part creativa també és necessària.

Els punts positius d’aquest treball han estat que abans de confinar-nos vaig poder introduir el llibre i exposar els temes i remarcar que serien una part molt important per fer el treball posterior. I també, amb el grup dels dissenyadors ha estat més fàcil perquè en cursos anteriors ja han treballat amb aquesta plataforma de treball en grup i no he hagut de fer cap explicació ni els he hagut d’ajudar a crear la pàgina, només facilitar-los les meves dades per poder entrar al meu compte ja que d’aquesta manera he pogut fer les revisions de manera més fàcil.

La part negativa ha estat que a causa de la situació actual ens trobem amb falta de concentració, poca planificació per part d’alguns alumnes i la poca insistència per part meva, alguns alumnes no han participat del treball o no han fet la part individual de fer la valoració del llibre i de puntuar-lo.

Tanmateix, el resultat ha estat molt gratificant i realment és una manera de treballar que agrada a l’alumnat ja que no fan el típic treball i a més poden compartir-ho amb altres agents i per part del docent el
que has de fer és sobretot el treball previ de tenir clar què vols treballar i com, i saber-ho transmetre al teu alumnat.

Espero que us agradin:

Projecte Estellés de foment de la lectura

By | blog-noticias | No Comments

Samarra Gas Georgina

 

Treball Final de Diploma la #IXDiplomaLIJ

Georgina À. Samarra Gas

Dirigit per: Gemma Lluch

 

El Projecte Estellés de Foment de la Lectura neix, en primer lloc, com una necessitat d’apropar la poesia als alumnes, per demostrar-los que és una eina d’aprenentatge pràctica i atractiva, perquè deixin de ser objectors de la lectura d’obres poètiques.

L’experiència s’ha dut a terme a l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta amb un grup de 60 alumnes Samarra Gas  Georgina 02.jpg.pngde secundària durant dos anys i, a partir de la coordinació inicial dels Departaments de Llengua Catalana i Castellana, s’han anat afegint altres Departaments. El foment de la lectura és cosa de tots!

La bona predisposició de la Direcció i la informació i bones pràctiques aportades pel Diploma d’especialització en Cultura, Lectura i Literatura per a Infants i Joves de la Universitat de València han permès encaixar el nostre Projecte en la programació acadèmica oficial amb activitats i eines pedagògiques innovadores com la que podeu observar al lloc d’aquest enllaç.Samarra Gas Georgina 01.jpg

No han faltat les col·laboracions de l’Ajuntament de la ciutat i la bona sintonia i predisposició de la Biblioteca Comarcal. Hem acudit a recitals en directe del nostre cantautor predilecte, Pau Alabajos, i hem seguit la ruta literària pels carrers de Burjassot amb els nets del poeta.

Molt emotiva va ser la participació en les XIII Jornades de les Lletres Ebrenques amb la lectura de poemes d’Estellés:

 

 

Hem escampat cal·ligrames pels comerços de la ciutat en el Dia mundial de la poesia, ens ha visitat al centre la neta del poeta, Isabel Anyó Andrés, i teníem altres activitats com l’exposició permanent d‘obres pictòriques d’inspiració estellesiana a la Biblioteca Comarcal o el Taller preparat per la URV de Tarragona que s’han suspès pel confinament pel COVID 19.

El resultat de l’experiència ha estat del tot satisfactori i ens hem plantejat continuar el Projecte un any més i, fins i tot, poder-ho engegar des del primer any d’incorporació de l’alumnat al centre. El Postgrau de la Universitat ens ha obert un camí a activitats molt més innovadores. Queda encara, però, molta feina per fer.

TULLET, Hervé La màgia dels colors

By | blog-noticias | No Comments

Captura de Pantalla 2020-04-05 a les 11.04.14

Captura de Pantalla 2020-04-05 a les 11.06.02

 

 

 

 

 

 

 

 

La IX edició del postgrau de la Universitat de València sobre Cultura, Lectura i Literatura Infantil i Juvenil ha estat molt enriquidora. Tota la comunitat d’aprenentatge treballa de valent. Uns participants entusiastes i també  crítics, amb ganes d’aprendre i amb ganes de compartir.

Amb tots, ampliem les converses al perfil de Twitter i també al perfil d’Instagram i a la pàgina de Facebook amb l’etiqueta #IXDiplomaLIJ

Recomanacions de lectura a la #IXDiplomaLIJ

Una de les moltes tasques que treballem és l’escriptura d’una ressenya crítica.

Si voleu més informació sobre com escriure una ressenya crítica, us recomanem la lectura d’aquest post, del Blog del Departament de Filologia Catalana.

Lara Querol Sanchis ressenya Colors i Un llibre, d’Hervé Tulet.

Captura de Pantalla 2020-04-10 a les 6.13.49TULLET, Hervé. Colors. Barcelona, 2014.

Editorial: Cruïlla

Núm de pàgines: 72 pàgines.

Enquadernació: Tapa dura

ISBN:9788466134989

TULLET, Hervé. Un llibre. Barcelona, 2019.

Editorial: Cruïlla

Núm de pàgines: 46 pàgines.

Enquadernació: Tapa dura

ISBN: 9788466145183

 

Quins tipus de colors existeixen? Què s’hi poden fer amb ells, a més de pintar?

L’autor d’aquests contes o col·lecció s’anomena Hervé Tullet, autor que tracta d’una forma lúdica els diferents tipus de colors que existeixen sense quasi text a les seues obres literàries.

Si parlem del conte Colors”, podem observar en primer lloc els colors primaris de la paleta de colors. Com a conseqüència de la seua màgia i el format en què l’autor presenta aquest material, es pot captivar l’atenció de l’alumnat i a més motivar-lo. No sols això, sinó també fa que es tinguin ganes de participar en els seus processos màgics.

En canvi, si parlem del conte “Un llibre”, del mateix autor, a més de tractar els colors d’una forma lúdica també fa una barreja de continguts musicals, com per exemple podem associar a cada color un ritme, i a la vegada també treballem continguts lògics-matemàtics (grans, mitjans, menuts, cercles, seriacions…). La veritat que transmet un gran ventall.

Ambdós contes ben bé estan dirigits a alumnes del primer i segon cicle d’infantil i primària. Tot depèn de l’entusiasme que li posen els lectors alhora de contar-lo.

I ja si no era prou en aquests contes, també tenim del mateix autor un joc anomenat ¡WAUU!, de Kókinos, que és una gran eina per treballar en grup i observar que amb l’ajuda de tots podem arribar a aconseguir allò que ens plantegem.

Un autor amb molta creativitat. No us deixeu perdre aquestes joies!

Com citar:

Querol, Lara (2020): «Ressenya de “Colors” i “Un llibre”», Blog Diploma d’especialització en Cultura, Lectura i LIJ. Universitat de València. 19-03-2020. Enllaç: http://formacion.adeituv.es/culturalij/blog/2020/04/05/tullet-herve-l…ia-dels-colors

 

CHARLIP, Remy Afortunadament

By | blog-noticias | No Comments

Literatura Infantil català

 

La IX edició del postgrau de la Universitat de València sobre Cultura, Lectura i Literatura Infantil i Juvenil ha estat molt enriquidora. Tota la comunitat d’aprenentatge treballa de valent. Uns participants entusiastes i també  crítics, amb ganes d’aprendre i amb ganes de compartir.

Amb tots, ampliem les converses al perfil de Twitter i també al perfil d’Instagram i a la pàgina de Facebook amb l’etiqueta #IXDiplomaLIJ

Recomanacions de lectura a la #IXDiplomaLIJ

 

Una de les moltes tasques que treballem és l’escriptura d’una ressenya crítica.

Si voleu més informació sobre com escriure una ressenya crítica, us recomanem la lectura d’aquest post, del Blog del Departament de Filologia Catalana.

 

Rosa FerrerRosa Ferrer Romeu ressenya Afortunadament, de Remy Charlip

 

CHARLIP, Remy. Afortunadament. Madrid, Lata de Sal, 2017.

Col·lecció: Vintage

Núm de pàgines: 32 pàgines.

Enquadernació: Tapa dura

ISBN:9788494629235

 

Afortunadament, Lata de Sal ha reeditat aquest clàssic de 1964  de Remy Charlip i ens permet gaudir d’aquesta història divertida, dinàmica,  i trepidant  que protagonitza Ned, un infant que rep una invitació per a una festa sorpresa a Florida  i que es veurà atrapat en una esbojarrada cursa, plena d’obstacles, per arribar a la seva destinació.

El primer que crida l’atenció és la seva portada. Ens presenta un fons blau i veiem al protagonista caient d’un paracaigudes. Això ja ens fa sospitar que alguna aventura li espera a aquest noiet simpàtic i acolorit, que amb la seva postura corporal oberta ens convida a passar cap a dins del llibre i descobrir la seva aventura.

Les guardes  ens presenten una fitxa amb la biografia de  l’autor i uns quants esdeveniments importants de l’any de la primera edició i uns inquietants núvols negres sobre fons blanc. Girem la següent fulla i un fons acolorit ens presenta un sol rialler i el títol.  Tots aquests elements ens predisposen a començar a descobrir l’ambivalència de la  narració.

El contrast de l’ambivalència i la dualitat es resol de manera molt encertada i visual mitjançant la utilització de la composició de la doble pàgina, del color i l’adverbi inicial. La senzillesa de les il·lustracions, de línies definides i elegants, ens mostren uns paisatges i personatges on el colors vius i saturats  o l’absència de color són els protagonistes de la narració.

Un joc en el qual la doble pàgina combinada ens marca aquesta aventura que pretén captivar-nos pel seu dinamisme, amb un estil fresc, humorístic i amb la senzillesa de frases curtes,  la narració descriu les accions que van succeint amb l’entradeta adverbial de mode i ens captiva a seguir avançant per descobrir quin serà el final.

El moviment i el ritme trepidant  s’aconsegueix amb la utilització de  plans generals, migs i curts de les accions per les que travessa Ned en el seu periple cap a la festa sorpresa: nadar , córrer, cavar mentre fuig dels perills que el persegueixen.

A mesura que anem avançant en la narració, descobrim les característiques que defineixen al personatge i que ens demostren com gràcies a  la seva resiliència, a la seva capacitat  de superar els obstacles, al seu esperit de superació i a la seva constància per seguir endavant malgrat les dificultats, pot arribar a la seva destinació amb èxit.

Un àlbum il·lustrat que segur que us atraparà i us mantindrà intrigats i atents a cada pàgina per acabar amb un somriure tant gran com el del seu protagonista.

Com citar:

Ferrer, Rosa (2020): «Ressenya d'”Afortunadament”», Blog Diploma d’especialització en Cultura, Lectura i LIJ. Universitat de València. 19-03-2020. Enllaç: http://formacion.adeituv.es/culturalij/blog/2020/03/19/primera-ressenya-de-la-novena-edicio-de-diplomalij