UNGERER, Tomi Això i allò

UNGERER, Tomi  Això i allò 

 

Captura de Pantalla 2021-01-15 a les 4.03.21

 

La X Edició del postgrau de la Universitat de València sobre Cultura, Lectura i Literatura Infantil i Juvenil compta amb una comunitat d’aprenentatge de molt de nivell, amb moltes ganes d’aprendre i també de participar-hi. D’entre les tasques que duen a terme està la de l’elaboració d’una ressenya crítica. És per aquest motiu que compartim amb vosaltres algunes d’aquestes Recomanacions de lectura a la #XDiplomaLIJ

Si voleu més informació sobre com escriure una ressenya crítica, us recomanem la lectura d’aquest post, del Blog del Departament de Filologia Catalana.

Fran Martínez Carratalá ressenya  Això i allò, de Tomi Ungerer.

FOTO F.A.MARTINEZ CARRATALA

UNGERER, Tomi. Això i allò. Barcelona, 2020.

Traducció: Helena García

Editorial: Kalandraka Catalunya

Núm. de pàgines: 36 pàgines.

Dimensions i enquadernació: 20 x 27 cm. Tapa dura

ISBN: 9788418558023

Un dels autors imprescindibles per a comprendre l’evolució de la literatura infantil i juvenil (Premi Andersen 1998) és Tomi Ungerer (1931-2019). Els motius pels quals  la seua obra excedeix la categoria de clàssic es resumeixen en una trajectòria que, igual que les de Maurice Sendak o Roald Dahl, interpel·la la intel·ligència del xiquet i la irreverència de la seua naturalesa enfront de les convencions adultes. Un recorregut per la seua obra ens mostra el seu interés per la subversió dels personatges tradicionals dels relats infantils i per elevar a la categoria de protagonistes els antiherois.

Això i allò es converteix en l’obra pòstuma de l’autor i continua amb la labor editorial encomiable de Kalandraka en l’edició de les seues obres. En aquesta ocasió, ens proposa un joc de significació molt subtil amb trenta-dues imatges referides a un verb en infinitiu. Unes vegades per a delimitar un joc d’antònims (riure-plorar), falsos sinònims (veure-mirar) o en un pla simbòlic compartit (cantar-ballar). D’aquesta manera, el text i les imatges es complementen per adquirir una reconstrucció desafiant i paròdica amb molta comicitat per l’estranyament de la seua connexió. És a dir, una paròdia als llibres de primers conceptes mitjançant el sedàs de la imaginació d’un dels grans autors.

Elements suficients per a escapar de la moral asèptica mitjançant un artefacte literari perfecte per a defugir l’utilitarisme didàctic. En definitiva, un autèntic homenatge a la infància d’uns dels seus majors autors.

Com citar:

Martínez, Fran (2021): «Ressenya d’Això i allò», Blog Diploma d’especialització en Cultura, Lectura i LIJ. Universitat de València. 16-01-2021. Enllaç: https://formacion.adeituv.es/DiplomaLIJ/blog/2021/01/14/ungerer-tomi-aixo-i-allo

Minibiografia:

Mestre d’Educació Infantil, menjallibres i alumne de Doctorat en Investigació Educativa en la Universitat d’Alacant.

@FranMar85357675