BAYARRI, Jordi Col·lecció Científics

Bayarri, Jordi Col·lecció Científics

Ressenya Cientifics

La X Edició del postgrau de la Universitat de València sobre Cultura, Lectura i Literatura Infantil i Juvenil compta amb una comunitat d’aprenentatge de molt de nivell, amb moltes ganes d’aprendre i també de participar. D’entre les tasques que duen a terme està la de l’elaboració d’una ressenya crítica. És per aquest motiu que compartim amb vosaltres algunes d’aquestes Recomanacions de lectura a la #XDiplomaLIJ

Si voleu més informació sobre com escriure una ressenya crítica, us recomanem la lectura d’aquest post, del Blog del Departament de Filologia Catalana.

Pedro F. Medina ressenya la Col·lecció Científics de Jordi Bayarri

BAYARRI, Jordi. Col·lecció Científics. 

Títols:
Darwin, la evolución de la teoría (2012)
Galileo, el mensajero de las estrellas (2013)
Newton, la gravedad en acción (2014)
Marie Curie, la actividad del radio (2014)
Ramón y Cajal, una vida al microscopio (2015)
Aristóteles, el deseo de saber (2017)
Hipatia, la verdad en las matemáticas (2018)
Einstein, el salto cuántico (2019)
Ada Lovelace, la encantadora de números (2019)
Pasteur, la revolución microbiana (2020)
Gènere: Còmic
Editorial: Autoedició

Jordi Bayarri (Alboraia, 1972) és un prolífic autor que encara dedicar-se al gènere de la fantasia publica des del 2012 la Col·lecció Científics, una obra dirigida a la infància amb una premissa senzilla: còmics que narren els assoliments d’un científic o científica il·lustre.

Els seus deu volums funcionen de manera excel·lent per separat, però en conjunt són una meravellosa recopilació d’enginy humà. Darwin, Einstein, Ada Lovelace, Pasteur, Marie Curie, Galileu, Newton, Ramón y Cajal, Hipàtia i Aristòtil formen la cuidada selecció de figures universals, com ho demostren les seues traduccions al basc, català, anglés, francés, rus, mongol, polonés i turc… una gran proesa per a una edició independent finançada a través de campanyes de micromecenatge.

Cada àlbum presenta 48 pàgines en format apaïsat, amb cobertes en cartoné i conformat per una historieta a tot color amb la vida i obra del seu protagonista. Encara que està principalment enfocada a les troballes científiques, inclou escenes banals que humanitzen aquestes figures, amb les seues inquietuds i dubtes però també amb perseverança i amor per la ciència.

El traç és senzill, rematat amb un color funcional: el seu autèntic valor resideix en la facilitat de lectura, la fluïdesa de la narració i uns textos exquisidament situats. Qualsevol lector que s’acoste per primera vegada a un còmic trobarà un gran company didàctic, i els docents podran guiar-se per un quadern annex per a orientar-los en el seu ús a les aules.

Com citar:
Medina, Pedro F. (2021): «Ressenya de la Col·lecció Científics», Blog Diploma d’especialització en Cultura, Lectura i LIJ. Universitat de València. 01-03-2021.

Minibiografia:
Editor cap, responsable de llicències i xarxes socials de Fandogamia Editorial (@Fandogamia), vocal a l’AEPV (Associació d’Editors del País Valencià) i periodista amb una faceta gens oculta de showman.

Twitter: @Studio_Kat