COLONQUES, Jordi La ciutat aèria

COLONQUES, Jordi La ciutat aèria

coberta llibre + autor

L’onzena Edició del postgrau de la Universitat de València sobre Cultura, Lectura i Literatura Infantil i Juvenil compta amb una comunitat d’aprenentatge de molt de nivell, amb moltes ganes d’aprendre i també de participar. D’entre les tasques que duen a terme està la de l’elaboració d’una ressenya crítica. És per aquest motiu que compartim amb vosaltres algunes d’aquestes Recomanacions de lectura a la #XIDiplomaLIJ

Si voleu més informació sobre com escriure una ressenya crítica, us recomanem la lectura d’aquest post, del Blog del Departament de Filologia Catalana.

Mariló Álvarez  ressenya La ciutat aèria.

COLONQUES Jordi. La ciutat aèria, València, 2020.
Mariló Àlvarez Sanchis (1)

Il·lustracions: Vero Navarro

Editorial: Edelvives

Col·lecció: Albades, 32

Lloc i any d’edició:

Nombre de pàgines: 144

ISBN: 978-84-140-2847-6

 

Jordi Colonques (Vila-real, 1976) és una de les veus imprescindibles del panorama literari valencià. En aquesta ocasió, l’autor deixa enrere el realisme brut a què ens té acostumats per endinsar-se en una història per a tots els públics que manté la càrrega reivindicativa de les seues obres per a públic adult.

Així, La ciutat aèria ens planteja un futur distòpic que, malgrat tot, no s’allunya massa de l’actualitat: ciutats contaminades i poc acollidores on les classes més pobres es veuen obligades a malviure entre carrerons i clavegueres. Però més enllà de la capa de contaminació que sura a pocs metres de l’asfalt, l’aire és net, i és ací on viuen Ekon i els falciots, un grup nòmada i rebel que ha fet dels terrats la seua llar.

Els falciots mantenen l’esperança que una societat més empàtica i lliure és possible i, per això, s’esforcen per ajudar-se els uns als altres. Així, quan una xiqueta òrfena es posa en contacte amb ells perquè l’ajuden a rescatar la seua germana, condemnada a fer treballs forçats, accepten el repte. Alliberar-la no serà gens fàcil, però si alguna cosa demostra aquesta història és que la col·laboració i la solidaritat són imprescindibles per a desbancar les injustícies socials.

Sens dubte, La ciutat aèria és una novel·la perfecta per als lectors adolescents, que se sentiran identificats amb els ideals i amb la rebel·lia d’Ekon. Al mateix temps, la lectura permet obrir debats molt interessants al voltant del futur de la nostra societat i del medi ambient.

Com citar:

Àlvarez, Mariló (2021): “Ressenya de La ciutat aèria”, Blog Diploma d’especialització en Cultura, Lectura i LIJ. Universitat de València. 21-02-2022.

Minibiografia:

Periodista i escriptora. Ha treballat al món editorial i, com a autora, s’ha especialitzat en LIJ. Ha publicat la novel·la juvenil La primera onada (Bromera, 2018) –traduïda recentment al castellà–, el recull de relats de ciència-ficció Relats d’un futur imperfecte (Edelvives, 2018) i, més recentment, la novel·la La taxidermista d’emocions (Bromera 2020), guardonada amb el Premi València Nova de Narrativa.

Twitter: @MariloAlvarez

Instagram: @la.lectora.invisible