CHARLIP, Remy Afortunadament

CHARLIP, Remy Afortunadament

Afortunadament

 

L’onzena Edició del postgrau de la Universitat de València sobre Cultura, Lectura i Literatura Infantil i Juvenil compta amb una comunitat d’aprenentatge de molt de nivell, amb moltes ganes d’aprendre i també de participar. D’entre les tasques que duen a terme està la de l’elaboració d’una ressenya crítica. És per aquest motiu que compartim amb vosaltres algunes d’aquestes Recomanacions de lectura a la #XIDiplomaLIJ

Si voleu més informació sobre com escriure una ressenya crítica, us recomanem la lectura d’aquest post, del Blog del Departament de Filologia Catalana.

Daniel Río ressenya Afortunadament.

CHARLIP, Remy. Afortunadament, Madrid, 2017.

Daniel Rio RomoTraducció: Silvia Negre Mascaró

Editorial: Lata de Sal

Col·lecció: Lata de Sal Vintage

Nombre de pàgines: 41 no numerades

Dimensions: 19 x 26 cm

ISBN: 978-84-946292-3-5

 

Publicat originalment als Estats Units l’any 1964, Lata de Sal recupera en llengua catalana i castellana aquest àlbum il·lustrat, inèdit al nostre país.

Afortunadament ens explica un dia a la vida d’en Ned, un nen que està molt content perquè l’han convidat a una festa d’aniversari, però no té manera d’anar-hi, perquè la festa és a Florida i ell viu a Nova York. Aquest serà el primer obstacle que haurà de superar per arribar a la festa, de tota una sèrie de situacions afortunades i desafortunades que s’anirà trobant al llarg del conte.

L’àlbum s’estructura al voltant de les situacions “afortunades” (amb el text encapçalat per la paraula afortunadament, dibuixos amb colors vius i elements positius a la il·lustració i les expressions facials de l’infant), i les situacions “desafortunades” (on el text comença per la paraula desafortunadament, els dibuixos apareixen en blanc, negre i gris, i els elements dibuixats són negatius).

Aquesta dicotomia de situacions fa que l’infant entengui que per cada cosa positiva que fa avançar la història, se’n trobarà una negativa, que el protagonista haurà de resoldre. L’anticipació i la varietat de situacions surrealistes que es presenten manté l’atenció de l’infant, i fa que vulgui passar pàgina per saber què passarà després.

Tant en l’àmbit del llenguatge com de lectura d’imatges, Afortunadament és un àlbum ideal per tal que els infants d’educació infantil passin una bona estona mentre pensen a com trobar solucions als petits (o grans) problemes del dia a dia.

Com citar:

Rio Romo, Daniel (2021): “Ressenya d’Afortunadament”, Blog Diploma d’especialització en Cultura, Lectura i LIJ. Universitat de València. 28-03-2022.
Minibiografia:

Sóc bibliotecari, especialista en còmic i amant de la literatura infantil. Treballo a la sala infantil de la Biblioteca Central d’Igualada.

Twitter: @Soyyoeldanii

Instagram: @soyyoeldani