Monthly Archives: abril 2020

Projecte Estellés de foment de la lectura

By | blog-noticias | No Comments

Samarra Gas Georgina

 

Treball Final de Diploma la #IXDiplomaLIJ

Georgina À. Samarra Gas

Dirigit per: Gemma Lluch

 

El Projecte Estellés de Foment de la Lectura neix, en primer lloc, com una necessitat d’apropar la poesia als alumnes, per demostrar-los que és una eina d’aprenentatge pràctica i atractiva, perquè deixin de ser objectors de la lectura d’obres poètiques.

L’experiència s’ha dut a terme a l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta amb un grup de 60 alumnes Samarra Gas  Georgina 02.jpg.pngde secundària durant dos anys i, a partir de la coordinació inicial dels Departaments de Llengua Catalana i Castellana, s’han anat afegint altres Departaments. El foment de la lectura és cosa de tots!

La bona predisposició de la Direcció i la informació i bones pràctiques aportades pel Diploma d’especialització en Cultura, Lectura i Literatura per a Infants i Joves de la Universitat de València han permès encaixar el nostre Projecte en la programació acadèmica oficial amb activitats i eines pedagògiques innovadores com la que podeu observar al lloc d’aquest enllaç.Samarra Gas Georgina 01.jpg

No han faltat les col·laboracions de l’Ajuntament de la ciutat i la bona sintonia i predisposició de la Biblioteca Comarcal. Hem acudit a recitals en directe del nostre cantautor predilecte, Pau Alabajos, i hem seguit la ruta literària pels carrers de Burjassot amb els nets del poeta.

Molt emotiva va ser la participació en les XIII Jornades de les Lletres Ebrenques amb la lectura de poemes d’Estellés:

 

 

Hem escampat cal·ligrames pels comerços de la ciutat en el Dia mundial de la poesia, ens ha visitat al centre la neta del poeta, Isabel Anyó Andrés, i teníem altres activitats com l’exposició permanent d‘obres pictòriques d’inspiració estellesiana a la Biblioteca Comarcal o el Taller preparat per la URV de Tarragona que s’han suspès pel confinament pel COVID 19.

El resultat de l’experiència ha estat del tot satisfactori i ens hem plantejat continuar el Projecte un any més i, fins i tot, poder-ho engegar des del primer any d’incorporació de l’alumnat al centre. El Postgrau de la Universitat ens ha obert un camí a activitats molt més innovadores. Queda encara, però, molta feina per fer.

TULLET, Hervé La màgia dels colors

By | blog-noticias | No Comments

Captura de Pantalla 2020-04-05 a les 11.04.14

Captura de Pantalla 2020-04-05 a les 11.06.02

 

 

 

 

 

 

 

 

La IX edició del postgrau de la Universitat de València sobre Cultura, Lectura i Literatura Infantil i Juvenil ha estat molt enriquidora. Tota la comunitat d’aprenentatge treballa de valent. Uns participants entusiastes i també  crítics, amb ganes d’aprendre i amb ganes de compartir.

Amb tots, ampliem les converses al perfil de Twitter i també al perfil d’Instagram i a la pàgina de Facebook amb l’etiqueta #IXDiplomaLIJ

Recomanacions de lectura a la #IXDiplomaLIJ

Una de les moltes tasques que treballem és l’escriptura d’una ressenya crítica.

Si voleu més informació sobre com escriure una ressenya crítica, us recomanem la lectura d’aquest post, del Blog del Departament de Filologia Catalana.

Lara Querol Sanchis ressenya Colors i Un llibre, d’Hervé Tulet.

Captura de Pantalla 2020-04-10 a les 6.13.49TULLET, Hervé. Colors. Barcelona, 2014.

Editorial: Cruïlla

Núm de pàgines: 72 pàgines.

Enquadernació: Tapa dura

ISBN:9788466134989

TULLET, Hervé. Un llibre. Barcelona, 2019.

Editorial: Cruïlla

Núm de pàgines: 46 pàgines.

Enquadernació: Tapa dura

ISBN: 9788466145183

 

Quins tipus de colors existeixen? Què s’hi poden fer amb ells, a més de pintar?

L’autor d’aquests contes o col·lecció s’anomena Hervé Tullet, autor que tracta d’una forma lúdica els diferents tipus de colors que existeixen sense quasi text a les seues obres literàries.

Si parlem del conte Colors”, podem observar en primer lloc els colors primaris de la paleta de colors. Com a conseqüència de la seua màgia i el format en què l’autor presenta aquest material, es pot captivar l’atenció de l’alumnat i a més motivar-lo. No sols això, sinó també fa que es tinguin ganes de participar en els seus processos màgics.

En canvi, si parlem del conte “Un llibre”, del mateix autor, a més de tractar els colors d’una forma lúdica també fa una barreja de continguts musicals, com per exemple podem associar a cada color un ritme, i a la vegada també treballem continguts lògics-matemàtics (grans, mitjans, menuts, cercles, seriacions…). La veritat que transmet un gran ventall.

Ambdós contes ben bé estan dirigits a alumnes del primer i segon cicle d’infantil i primària. Tot depèn de l’entusiasme que li posen els lectors alhora de contar-lo.

I ja si no era prou en aquests contes, també tenim del mateix autor un joc anomenat ¡WAUU!, de Kókinos, que és una gran eina per treballar en grup i observar que amb l’ajuda de tots podem arribar a aconseguir allò que ens plantegem.

Un autor amb molta creativitat. No us deixeu perdre aquestes joies!

Com citar:

Querol, Lara (2020): «Ressenya de “Colors” i “Un llibre”», Blog Diploma d’especialització en Cultura, Lectura i LIJ. Universitat de València. 19-03-2020. Enllaç: http://formacion.adeituv.es/culturalij/blog/2020/04/05/tullet-herve-l…ia-dels-colors